در همه کسب و کارها، ابزار و تجهیزات، مکان و محل و حتی نیروی کار در فواصل زمانی مختلف نیاز به بهینهسازی و ارتقاء دارند. دلایل متفاوتی را میتوان برای این نیاز مطرح نمود. استفاده مداوم از برخی تجهیزات، قدیمی شدن مکان یا نیاز به تجدید نیرو هرکدام ممکن است یکی از دلایل نیاز به بهینهسازی باشد. سایت مجموعه، خواه یک سازمان یا شرکت بزرگ باشد یا یک کسبوکار کوچک، نیاز به بهینهسازی دارد. این بهینهسازی به بالارفتن رتبه سایت در موتورهای جستجو کمک کرده و کارآیی و فواید سایت را برای ما افزایش خواهد داد. اما بهینهسازی سایت چیست و چرا باید نسبت به آن توجه ویژه داشت.
بهینهسازی سایت چیست؟
قطعا شما برای رسیدن به اهدافی خاص و مهم اقدام به طراحی و راهاندازی سایت برای کسب و کار خود کردهاید. بهینهسازی سایت بهطور کلی شامل مجموعه اصلاحاتی میشود که سایت شما را به درستی در مسیر این اهداف قرار میدهد و کمک میکند تا نواقص موجود برطرف شود. نواقصی که مانع از عملکرد بهینه سایت در نتیجه رسیدن شما به اهدافتان میشود. باتوجه به اینکه مهمترین و اصلیترین هدف در طراحی و راهاندازی سایت برای هر کسب و کاری، کمک به شناخته شدن هرچه بیشتر آن و بهوسیله افزایش بازدید سایت است، بهینهسازی سایت را سئوی سایت نیز میگویند.
بهینهسازی سایت یا سئو درواقع شامل فرآیندی میشود که مجموعهای از عوامل را دربر میگید و درنهایت رتبه سایت را در موتورهای جستجو بالا میبرد. به این معنی که سایت شما در جستجویهای مختلف مرتبط با فعالیت شما (با کلمات کلیدی مرتبط با فعالیت شما)، در بین اولین پیشنهادات موتورهای جستجو برای بررسی و بازدید قرار میگیرد که کمک به بازدید هرچه بیشتر از سایت، شناخته شدن برند و کسب و کار و درنهایت افزایش اعتماد عمومی به آن میشود.
مزایای بهینه سازی یا سئوی سایت چیست؟
بهینه سازی سایت یا سئو سایت، (Search Engine Optimization)، به این دلیل اهمیت دارد که تاثیر مستقیمی بر بازاریابی آنلاین و دیجیتال مارکتینگ میگذارد. درواقع سرعت بهنتیجه رسیدن این نوع بازاریابی را برای برند بسیار بیشتر میکند. همین که بدانیم بیش از ۸۰درصد بازدیدهای اینترنتی از طریق موتورهای جستجو صورت میگیرد، خود یکی از دلایل اهمیت سئوی سایت و مزایای بالا بودن رتبه سایت در این موتورها است. از دیگر مزایای بهینهسازی سایت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هدایت بازدیدکننده هدفمند به سایت و تبدیل خریداری سردرگرم در موتور جستجو به یک خریدار بالفعل
- کمک به ایجاد و شناخته شدن برند سازمان یا کسب و کار
- کمک به افزایش ترافیک سایت
- کمک به افزایش بازدید از سایت
بهاین ترتیب بهینهسازی سایت میتواند همزمان به سرعت دیجیتال مارکتینگ، بهبود تبلیغات و افزایش فروش مجموعه کمک کند. درواقع باید گفت، اگر شما با هدف دیده شدن و شناخته شدن و بازاریابی هدفمند اقدام به راهاندازی کسبوکار و سایت خود کردهاید اما این سایت در جستجویهای مرتبط در صفحهی اول گوگل نیست، اصلاً حضور شما در فضای آنلاین بیهوده است. بنابراین سئوی سایت یک لازمه و ضرورت برای رسیدن به اهداف سایت محسوب میشود.
تکنیکهای بهینه سازی سایت
یک نکته مهم درمورد بهینهسازی سایت این است که بدانیم اینکار یک پروژه با محدوده زمانی مشخص نیست که پس از پایان آن سئوی سایت ما بهبود یافته باشد و دیگر نیازی به پیگیری درباره آن نداشته باشیم. سئو یک برنامه مداوم و مستمر است که دائم باید برای آن درتلاش بود و اصول و قواعدی را رعایت کرد. درواقع رتبهای که در گوگل بهدست میآورید، سند ثبت شده به نام سایت شما نیست و بهراحتی میتواند توسط رقیب فعالتان کسب شود. برهمین اساس بد نیست به تکنیکهای سئو و دو تکنیک بسیار معروف آن بپردازیم. تکنیکهایی که احتمال نام آنها را در مبحث بهینهسازی سایت بسیار شنیدهاید.
تکنیکهای سئو کلاه سیاه (Black Hat)
سئو کلاه سیاه، میکوشد با شناسایی نقطه ضعفها و محدودیتهای الگوریتمهای سئو، سایت را به شکلی بهینه سازی کند که رتبه سئو بهتری به دست بیاورد. البته با پیشرفت هوش مصنوعی، بهبود الگوریتمهای موتورهای جستجو و رفع نواقص و باگهای موجود در آنها، فضا برای فعالیت تکنیکهای سئو کلاه سیاه تنگتر شده و استفاده از این تکنیکهای بیاثر شده است.
تکنیکهای سئو کلاه سفید (White Hat)
در تکنیکهای سئو کلاه سفید تمرکز بر تولید محتوای مفید است. درواقع سئو کلاه سفید، میکوشد یک محتوای ارزشمند را به بهترین شکل ممکن به گوگل و سایر موتورهای جستجو معرفی کند.
درکنار بررسی این تکنیکها و اثرگذاری آنها باید بر موتورهای جستجوی پرکاربردتر نیز مترکز بود. از آنجا که براساس آمار بهدست آمده از تحقیقات بین المللی میزان استفاده از گوگل با سایر موتورهای جستجو مانند یاهو یا بینگ فاصله معناداری دارد، معمولا تکنیکهای سئو براساس الگوریتمهای گوگل طراحی و پیادهسازی میشوند. درحال حاضر رایجترین تکنیک مورد استفاده برای سئو، کمک گرفتن از ترکیب تکنیکهای کلاه سفید و کلاه سیاه است.
روشهای بهینه سازی سایت
باتوجه به آنچه گفته شد، بهینهسازی سایت شامل بخشهای مختلفی میشود. درواقع سئو سایت گزینههای متفاوتی را دربر میگیرد که مهمترین آنها عبارتند از:
- بهینه سازی قالب سایت
- بهینه سازی ساختار محتوای سایت
- بهینه سازی ساختار URL های سایت
- بهینه سازی فرمت محتوای سایت
- بهینه سازی لینکهای داخلی
- اصلاح و بهینه سازی تارگتینگ کیوردهای هدف
- بهینه سازی تصاویر
- بهینه سازی دسته بندی، تگها، و لینکهای سایدبار
بهینهسازی سایتهای قدیمی نیاز به کار بر تمامی این موارد دارد. اما پس از اجرای این موارد و رسیدن سایت به رتبه مورد نظر در گوگل، کار بر روی بخشهای مختلف را باید ادامه داد. ممکن است در ادامه، نیاز به توجه یکسان و همزمان بر تمامی قسمتها نباشد، اما نباید هیچ قسمتی را رها کرد.
مراحل بهینه سازی سایت
بهینه سازی سایت مراحل مختلفی دارد که این مراحل در سهدسته کلی قرار میگیرند. هر دسته مجموعه کارهایی را شامل میشوند که لازم است بهصورت موازی و متناسب پیش روند. مراحل بهینه سازی سایت عبارتند از:
سئو تکنیکال
سئو تکنیکال یکی از مهمترین و موثرترین مراحل در بهینهسازی سایت از نظر فنی است. در این مرحله ما به استاندارد بودن قالب سایت و راحتی ایندکس صفحات سایت برای موتورهای جستجو توجه میکنیم. تمرکز بر سئو داخلی و رفع مشکلات یا نواقص موجود در این بخش کمک میکند تا رباتهای خزنده موتور جستجوی گول بهتر بتوانند در صفحات وبسایت شما جستجو کرده و آنها را مفید و مثر شناسایی کنند. در سئو تکنیکال سایت را به یک سایت حرفهای و سئو بیسیک تبدیل میکند. برای اینکار لازم است مراحل زیر طی شود:
- بررسی Page Speed یا سرعت لود صفحات سایت
- بررسی HTTPS بودن سایت
- بررسی Mobile-Friendly بودن صفحات
- استفاده صحیح از تگ canonical برای تمامی صفحات
- استفاده از breadcrumb صحیح برای صفحات سایت
- استفاده از تگ های og
- بررسی فایل robots.txt
- ایجاد و ثبت نقشه سایت صحیح در سرچ کنسول گوگل
- بررسی تگ hreflang در سایت های چند زبانه
- بررسی فنی تگ head
- بررسی فنی تگ body
- بررسی فنی تگ description
- بررسی فنی تگ title
- بررسی کلیه ریدایرکتهای سایت
بهطور کلی، سئو تکنیکال و کار روی نواقص فنی سایت میتواند به کسب تجربه کاربری بهتر برای بازدید کنندگان سایت شما بیانجامد و شما را به هدفتان نزدیکتر سازد.
سئو داخلی
این مبحث به توجه و تمرکز بر محتوای سایت میپردازد. نمیتوان گفت برای ما اهمیت سئو داخلی بیشتر است یا سئو تکنیکال، اما میتوان اعتراف کرد که کار بروی یکی بدون بهینهسازی دیگری کاملا بیتاثیر خواهد بود. سئو آن سایت یا سئو داخلی، بر تولید محتوای سئو و تخصصی که هم از نظر الگوریتمهای گوگل استانداردهای لازم را دارد و هم برای کاربران مفید و کارآمد است تمرکز دارد. محتوایی که ما را در دید مخاطب و رباتهای گوگل ارزشمند نشان میدهد. مراحل سئو داخلی شامل موارد زیر میشود:
- بهینه سازی تگ عنوان (Title Tag) تمامی صفحات سایت
- بهینه سازی تگ های هدینگ ۲ تا ۶ در تمامی صفحات سایت
- بهینه سازی متن متای تمامی صفحات سایت
- بررسی لینکهای داخلی سایت (کیفیت و کمیت آنها) و بهینهسازی انکرتکستها
- بهینه بودن تصاویر موجود در سایت
- در دسترس قرار دادن صفحات مهم و اصلی سایت از منو
- تحقیق و انتخاب کلمات کلیدی اصولی و جامع
- بهبود چگالی یا تراکم کلمات کلیدی در متن
بهطور کلی با رعایت فاکتورهای سئو داخلی میتوانید ضمن استفاده از محتوای مفید و کاربر پسند، بهراحتی رتبه دلخواهتان را در گوگل بدست آورید.
سئو خارجی
این مرحله، آخرین و درواقع مرحله تکمیلی بهینهسازی سایت است. باید گفت، شما با انجام و پیاده کردن تکنیکها و مراحل سئو تکنیکال و سئو داخلی، به صفحه اول گوگول خواهید رسید، اما سئو خارجی شما را به رتبههای برتر رسانده و در رقابت با سایتهای قدیمیتر که رقبایی جدی در این زمینهاند پیروز خواهد کرد. سئو خارجی که در اصل شامل لینک بیلدینگ هدفمند میشود، از استراتژیها و متدهایی پیروی میکند که تمرکز آنها بر خارج از سایت است و کمک میکند تا پس از بکارگیری قانونهای سئو داخلی به ارتقای رتبه سایت در موتورهای جستجو برسیم. مهمترین مراحل سئو خارجی عبارتند از:
- حضور و فعالیت در شبکههای اجتماعی
- لینکسازی خارجی به صورت دستی
- لینک سازی خارجی به صورت رپورتاژ آگهی
به طور خلاصه می توان فعالیت در شبکه های اجتماعی، انجمن ها، خرید بک لینک به صورت رپورتاژ آگهی و … را اصطلاحا سئو خارجی نامید.
بنابر آنچه گفته شد، مهمترین چک لیست بهینهسازی سایت یا سئو سایت شامل تحقیق کلمه کلیدی (Keyword Research)، آنالیز و تحلیل رقبا، تدوین استراتژی، سئو و بهینه سازی داخلی وب سایت (محتوا و تکنیکال)، سئو و بهینه سازی خارجی وب سایت و سنجش و ارزیابی نتایج حاصل شده از سئو میشود.
نحوه عملکرد موتورهای جستجو
آگاهی بر نحوه عملکرد موتورهای جستجو میتواند کمک بسیاری به بهینهسازی سایت کند. وقتی بدانیم که سایت ما چگونه در این موتورها در لیست قرار گرفته و جایگاه آن در لیست مشخص میشود، بهتر میتوانیم به جایگاه مدنظر برسیم. نحوه عملکرد موتورهای جستجو را در دو بخش زیر بهطور خلاصه میتوان توضیح داد:
ربات های خزنده
شامل رباتهای اتوماتیک گوگل میشوند که به همه صفحات سر میزنند و محتوای آنها را بررسی میکنند. این رباتها مانند یک جستجوگر حرفهای و فوق سریع، تمامی صفحات وب سایتها را جستجو کرده و آنها را شناسایی میکنند. الگوریتمهای شناسایی در این رباتها با الگوریتمهای سئو گوگل همخوانی دارد.
ایندکس
شامل ذخیره کردن اطلاعات بهدست آمده از جستجوهای رباتهای خزنده میشود. این اطلاعات ذخیره شده کمک میکند تا کاربر هنگام جستجوی خود بهسرعت نتایج دلخواه را پیدا کند.
بنابراین رباتها هنگامی که شما صفحات خود را مطابق با الگوریتم های گوگل و استانداردهای شناسایی آنها بهینه سازی میکنید، اطلاعات بهدست آمده را بررسی کرده و آنالیز میکنند. نتایج این آنالیزها که در بانکهای اطلاعاتی گوگل ایندکس میشوند، سئو سایت شما را مشخص میکنند. هرچه بهینه سازی سایت شما بهتر صورت گرفته باشد، جستجو گردش رباتها در سایت شما راحتتر بوده و هرچه محتواها تکنیکی و فنی باشند و مفید، آنالیزهای نهایی بهسود شما خواهند بود.
نکات کلیدی در سئوی سایت
نکات کلیدی که باید در مراحل مختلف سئو مورد توجه قرار داد تا به نتیجه دلخواه رسید شامل سه مورد زیر میشود:
- ایجاد یک زیر ساخت فنی قوی برای سایت
- تحقیق کلمات کلیدی جامع برای سایت
- ایجاد محتوایی موثر در دریافت رتبه در موتورهای جستجو
برای رعایت نکات ذکر شده لازم است در هر بخش از ابزارهای بهینهسازی گوگل بهره برده و شرایط سایت را مطابق با بهروزترین الگوریتمهای جستجوی گوگل اصلاح کنید. استفاده از کلمات کلیدی کوتاه و بلند که با ابزاری مانند گوگل ترند یافت شدهاند در محتوایی کاربردی با تعداد کلمات مناسب و لینکدهیهای دقیق و مفید بر بستری پر سرعت و بینقص و خطا، همه آن چیزی است که شما در بهینه سازی سایت باید دنبال کنید.
سخن پایانی
درنهایت باید گفت، در بهینه سازی سایت استفاده از ابزارهای سئو را فراموش نکنید. این ابزارها میتواند فرآیند بهینه سازی را دقیقتر و اصولیتر پیش برند. ضمن اینکه لازم است در بهینهسازی و سئو سایت نگاهی دقیق و تحلیلگرایانه به عملکرد رقبا داشته باشید و عوامل موفقیت آنها را بشناسید. فراموش نکنید رتبه بالا در گوگل ضامن موفقیت سازمان و مجموعه است. این رتبه بالا میتواند به فروش بیشتر محصول و بازگشت هرچه بیشتر سرمایه کمک کند. درنتیجه سرمایهگذاری برای بهینهسازی سایت از بهترین و پرسودترین سرمایه گذاریها خواهد بود.