logo-50

بازاریابی حسی یا Sensitive Marketing چیست؟

فهرست مطالب
    برای شروع تولید فهرست مطالب، یک هدر اضافه کنید

    بازاریابی حسی چیست؟

    بازاریابی حسی چیست می‌تواند سرآغازی برای شرح مارکتینگ به شیوه نوین باشد. خواه ناخواه دوران بازاریابی به شیوه سنتی و قدیمی گذشته است و باید پذیرفت که دیگر بازدهی زمان‌های گذشته را ندارد.

    تبلیغ‌های سنتی و گاه حوصله‌ سر بر که سبب می‌شد تا مخاطب به سادگی از آن عبور کند، جای خود را به بازاریابی‌‌های نوین و امروزی داده است. البته این بدان معنا نیست که این نوع از بازاریابی‌ها به طور کامل در زمان حال ایجاد شده‌اند بلکه پیشینه تاریخی نیز دارند. یکی از انواع بازاریابی‌ها، بازاریابی حسی است که بارها و بارها آن را تجربه کرده‌اید.

    اگر با شنیدن نام بازاریابی حسی این پرسش برای شما ایجاد می‌شود که بازاریابی حسی چیست، بهتر است بدانید که شما در طول زندگی بارها با این نوع از بازاریابی مواجه هستید بدون آن که از آن مطلع باشید. اگر به دنبال آن هستید تا بدانید که بازاریابی حسی چیست و چگونه مخاطب را درگیر می‌کند تا انتها با ما همراه باشید.

    بازاریابی حسی چیست؟

    بی‌تردید بارها برایتان پیش آمده است که خریدی احساسی را از روی احساسات انجام داده‌اید و و بلافاصله پشیمان شده باشید، در حقیقت شما این خرید را با بخش احساسی مغز خود انجام داده‌اید؛ یعنی همان بخش موردنظر برای بازاریابان حسی! در این روش، بازاریاب با درگیر کردن یک یا چند حواس، شما را به خرید محصولات خود ترغیب می‌کند. این شیوه تاکنون یکی از موفق‌ترین شیوه‌های بازاریابی بوده است. به عنوان مثال ممکن است از کنار رستورانی رد شوید و پس از احساس بوی غذا نسبت به خرید آن تحریک شوید.  

    یا در مثالی واضح‌تر برای بازاریابی حسی، می‌توان به فود بلاگرهای اینستاگرامی اشاره کرد. فود بلاگرها را در اینستاگرام بسیار مشاهده کرده‌اید که با سر زدن به رستوران‌ها و کافه‌های مختلف، با ولع هر چه تمام‌تر غذاها را امتحان می‌کنند به صورتی که در عرض چند دقیقه احساس گرسنگی به سراغ شما خواهد آمد.

    مثال دیگری که از بازاریابی حسی می‌توان بیان کرد، استفاده از رنگ‌های زنده در تبلیغات است. تبلیغاتی که روزانه در تلویزیون مشاهده می‌کنید در محیط‌هایی تمیز همراه با رنگ‌های زنده، تصویربرداری شده‌اند و احساس خوبی را به مخاطب القا می‌کنند. بنابراین مخاطب ترغیب می‌شود تا به سراغ تهیه‌ی آن محصول برود.

    با وجود این شرح‌هایی که بر موضوع بازاریابی حسی چیست نوشته شد، ممکن است فکر کنید که بازاریابی به ویژه بازاریابی حسی یا Sensitive Marketing، کاری آسان است که به راحتی توسط هر فرد انجام می‌شود. اما به خاطر داشته باشید که این تفکر پذیرفته نیست و باید توسط یک بازاریاب حسی بامهارت انجام شود. در بازاریابی حسی، بازاریاب، علاوه بر تسلط داشتن به کسب‌وکار خود باید نیاز مشتری را به خوبی بشناسد و در همان راستا اقدام کند.

    تاریخچه بازاریابی حسی چیست؟

    اگر تاکنون خیال می‌کردید که بازاریابی حسی، یکی از شیوه‌های نوین بازاریابی امروزی است، بهتر است بدانید که تفکرتان اشتباه بوده است و پیشینه بازاریابی حسی یا Sensitive Marketing به سال‌های 1990 بازمی‌گردد. در همان سال‌ها بود که فروشندگان و صاحبان مشاغل به این نتیجه رسیدند که کیفیت به تنهایی جوابگوی کسب و کارشان نیست. بدین ترتیب تغییر و تحولی عظیم در زمینه تبلیغات ایجاد کردند که زمینه‌ساز بازاریابی حسی شد.

    بدین صورت، صاحبان کسب و کارها تصمیم گرفتند تا علاوه بر ارائه کیفیت بالا، حواس پنجگانه مخاطب را هدف قرار دهند تا بتوانند با ایجاد یک تصمیم احساسی، مخاطب را به خرید ترغیب کنند. با گذشت زمان این روش، تاثیر مثبت خود را نشان داد به‌گونه‌ای که امروزه بسیاری از مشاغل از طریق درگیر کردن حواس پنجگانه مخاطب، توانسته‌اند مطرح شوند.

    مزایای بازاریابی حسی چیست؟

    بازاریابی حسی نیز همانند سایر روش‌های بازاریابی، مزایای مخصوص به خود را دارد که آن را از دیگر روش‌ها جدا می‌کند و باعث می‌شود به نوعی منحصر به فرد باشد. اما به خاطر داشته باشید که برای بهره بردن از این روش باید هر یکاز مزیای آن را از زاویه‌های مختلف بررسی کنید.در صورتی که مطابق با نیازهای شما است مورد استفاده قرار دهید. این مزایا عبارتند از:

    ویژگی‌های بازاریابی حسی چیست؟

    • تبلیغات دهان به دهان مخاطبان به یکدیگر
    • افزایش تاثیر مثبت تبلیغات و میزان فروش
    • ماندگاری نام برند در ذهن مخاطب
    • مطرح شدن هر چه بیشتر برند
    • ایجاد حس صمیمیت و همدلی در مشتری
    • ارتباط دوسویه با مشتری
    • در دست گرفتن بخش‌هایی از بازار
    • درگیر کردن مشتری برای خرید محصولات به صورت ناخودآگاه
    انواع روش‌های بازاریابی حسی چیست؟

    حال که دانستید بازاریابی حسی چیست بهتر است با انواع روش‌های این نوع بازاریابی آشنا شوید. پیش از این شرح داده شد که بازاریابی حسی بر حواس پنجگانه افراد تاکید دارد پس هر یک از این حواس، نقش مخصوص به خود را در بازاریابی حسی ایفا می‌کند. اما تاثیر هر یک از این حواس در بازاریابی حسی چیست؟

    • تاثیر حس چشایی در بازاریابی حسی

    ممکن است بسیار تجربه کرده باشید که هنگام خرید از یک مغازه یا فروشگاه، فروشنده از شما می‌خواهد تا مواد خوراکی را تست کنید و نظر دهید. در این روش، که یکی از روش‌های بازاریابی حسی است، فروشنده قصد دارد تا با چشاندن طعم مواد خوراکی به خریدار، وی را به خرید ترغیب کنید.

    ممکن است فکر کنید این روش تاثیر زیادی در پی نخواهد داشت، اما جالب است بدانید که در بیشتر مواقع، مشتری با تست کردن، محصول را خریداری می‌کند.

    • تاثیر حس بینایی در بازاریابی حسی

    یکی از مهم‌ترین نکته‌هایی که در بازاریابی حسی مطرح است، تاثیر بسیار شگرف حس بینایی است. در بسیاری از موارد لوگو و رنگ خاصی که در طراحی آن به کار رفته است به تنهایی می‌تواند ذهن مخاطب را به خود درگیر کند.

    اگر به برندهای مطرح دنیا نگاهی بیندازید، متوجه تاثیر عمیق بینایی در بازاریابی حسی خواهید شد. طراحی‌های حرفه‌ای و پوسترهای قدرتمندی که برای برندهای مطرح درنظر گرفته می‌شود نقش مثبتی در مطرح شدن برند ایفا می‌کنند. برای آن‌که به این واقعیت پی ببرید، کافی است به لوگوی برندهای مشهور دنیا مانند ورساچه، بنز، نتفلیکس یا اپل توجه کنید.

    • تاثیر حس لامسه در بازاریابی حسی

    حس لامسه را نه تنها نباید در بازاریابی نادیده گرفت بلکه باید یکی از مهم‌ترین ارکان آن نیز دانست. اگر محصولاتی دارید که جنس مختلفی دارند آن را برای تست کردن در اختیار مشتری بگذارید. اگر افراد چیزی را از نزدیک لمس کنند برا خرید آن اعتماد بیشتری به دست خواهند آورد.

    • تاثیر حس بویایی در بازاریابی حسی

    حس بویایی در بازاریابی حسی به اندازه‌ای اهمیت دارد که به راحتی مخاطب را به خرید ترغیب می‌کند. برای تایید این حرف می‌توان به صنعت پرطرفدار عطر و ادکلن و نیز رستوران‌ها اشاره کرد. بوی خوش به اندازه‌ای بر ذهن انسان تاثیر مثبت می‌گذارد که اگر از آن خبردار شوید، شگفت‌زده خواهید شد.

    اگر کسب و کارتان به صنایع عطر و رستوران‌داری مرتبط نیست بهتر است برای تاثیر بیش‌تر بر ذهن مخاطب از رایحه‌های خوش در محیط کار استفاده کنید. استفاده از این رایحه‌های شیرین به راحتی مشتری را به خریدن محصول تحریک می‌کند.

    • تاثیر حس شنوایی در بازاریابی حسی

    صدا یکی از دیگر مهم‌ترین حواس در بازاریابی حسی است. برای پی بردن به این مسئله می‌توانید به صدای تبلیغات حرفه‌ای که از تلویزیون پخش می‌شود دقت کنید. صداهایی که در تبلیغات استفاده می‌شوند به راحتی موارد قابل توجه را به مخاطب القا می‌کند.

    مثالی ساده‌تر در ارتباط با تاثیر حس شنوایی، پخش شدن موزیک‌های ملایم در محیط کار مانند کافی شاپ یا رستوران است که باعث آرام شدن ذهن مخاطب و افزایش اشتها می‌شود.

    تفاوت بازاریابی سنتی با بازاریابی حسی چیست؟

    بازاریابی سنتی تمام تلاش خود را بر ارائه کیفیت محصولات و خدمات خود می‌کند و به امور دیگر توجهی ندارد. در صورتی که در بازاریابی حسی، نیاز مشتری در اولویت و مورد بررسی قرار می‌گیرد. بدین صورت که بازاریاب حسی همانند یک روانشناس عمل می‌کند و خود را به جای مشتری می‌گذارد تا درک کاملی از نیازهای وی به دست آورد.

    در این شرایط است که مخاطب یا همان مشتری به نیاز درست و اصولی خود دست پیدا می‌کند و حس اعتماد در او شکل می‌گیرد. اما بازاریابی سنتی، هیچ شناختی از نیاز مخاطب ندارد و ممکن است برای شخصی غیر مرتبط نیز ارائه شود.

    عناصر اصلی بازاریابی حسی چیست؟

    1. قیمت‌گذاری محصولات و خدمات

    به خاطر داشته باشید که محصول و خدمات شما باید قیمت درستی داشته باشند در غیر این صورت با شکست مواجه خواهید شد، زیرا مشتری به سمت محصولی با قیمت صحیح جذب خواهد شد. البته این نکته را نیز نباید نادیده گرفت میزان تجربه و رضایت مشتری با یکدیگر رابطه مستقیم دارند؛ یعنی هر چه رضایت مشتری بیشتر باشد برای پرداخت هزینه نیز آماده‌تر است.

    • تجربه مشتریان

    یکی از مهم‌ترین نکات در بخش بازاریابی حسی، تجربه مشتریان است. تجربه خوب در موفقیت و تجربه بد در عدم موفقیت یک برند، نقش مهمی را ایفا می‌کنند. به همین سبب برندها سعی بر آن دارند تا همیشه سطح رضایت مشتری را در بالاترین حد ممکن حفظ کنند.

    • چیدمان

    می‌توان گفت چیدمان همان است که مشتری در آن کالا یا خدمات یک برند را تجربه می‌کند. این چیدمان می‌تواند از کارهای نوآورانه‌ای برای افزایش علاقه‌مندی مشتریان خود استفاده کند. در صورتی که بخش‌های مختلف کالا و خدمات از چیدمان صحیح پیروی کنند افزایش رضایت مشتری را در پی خواهد داشت.

    • تعامل

    تعامل و ارتباط بین مشتری و برند را نباید نادیده گرفت زیرا امری بسیار مهم در بازاریابی حسی به شمار می‌رود. اگر صاحب کسب و کاری هستید بهتر است ارتباط خودتان را با مشتری حفظ کنید تا تعامل میانتان برقرار شود.

    • تبلیغات دهان به دهان

    تبلیغاتی که به صورت دهان به دهان به یکدیگر منتقل می‌شود تاثیر مثبت بیشتری از تبلیغ‌های بزرگ دارد و این در شرایطی است کالا و خدمات شما از کیفیت قابل قبول و موجهی برخوردار باشد. در صورتی که کالا و خدمات مشکل‌دار باشند نیز تبلیغات دهان به دهان بسیار موثر است اما تنها در جهت منفی آن صدق می‌کند. در این شرایط برند می‌تواند شرایط بدی را در جهت تخریب شدن تجربه کند.

    • تجربه

    تجربه مشتری یکی از مهم‌ترین عناصر استراتژیک در مبحث « بازاریابی حسی چیست» است. بدین صورت که تجربه خوب یا بد وی به طور مستقیم تاثیرگذار است بنابراین صاحبان برند و کسب و کار باید توجه داشته باشند تا تجربه مشتریان خود را در سطح بالا و قابل قبولی حفظ کنند.

    دشواری‌های بازاریابی حسی چیست؟

    همان‌گونه که یاد شد، بازاریابی حسی، سراسر سود و منفعت برای کسب و کارها است اما در کنار تمام ویژگی‌های شگفت‌انگیز و مثبت، دشواری‌هایی نیز دارد. این دشواری از آن‌جایی است که برای موفقیت در بازاریابی حسی شما رقیبان قدری خواهید داشت و باید تلاش کنید تا در این زمینه از آن‌ها پیشی بگیرید. لازمه بازاریابی حسی، تسلط کافی بر مباحث روانشناسی برای درک بهتر مشتری و نیازهایش است. بنابراین برای بالا بردن سطح کسب و کار خود باید خود را در این زمینه بسیار قوی کنید.

    علت موفقیت بازاریابی حسی چیست؟

    بسیاری از افراد که برای کسب و کار خود از بازاریابی حسی استفاده کرده‌اند نتایج رضایت‌بخشی را گزارش داده‌اند. اما دلیل موفقیت بازاریابی حسی چیست؟ چه عواملی سبب موفقیت این بازاریابی شده است؟

    • درگیر کردن احساس مخاطب

    از مهم‌ترین دلایل موفقیت بازاریابی حسی، درگیر کردن احساس مخاطب است. جالب است بدانید که احساسات سیگنال‌های بسیار قوی دارند که به راحتی تحت تاثیر قرار می‌گیرند. این درگیری احساسات می‌تواند از طریق شنوایی مانند شنیدن موزیک زیبا و روح‌بخش باشد یا لمس یک جسم باشد. اگر این شرایط را برای مخاطب ایجاد کنید، وی بدون آن‌که بداند پای تبلیغات در میان است، ناخودآگاه مجذوب آن می‌شود.

    • تبلیغ محصول و خدمات بدون آزار مخاطب

    شیوه‌های سنتی و قدیمی بازاریابی به اندازه‌ای کلیشه‌ای پیش می‌روند که مخاطب با دیدن یا شنیدن آن احساس فریب‌خوردگی می‌کند و سعی در دور شدن از آن را دارد. اما در تبلیغات بازاریابی حسی، مخاطب بدون آن‌که بداند در معرض تبلیغات قرار دارد نه تنها فراری نمی‌شود بلکه احساس لذت می‌کند.

    • بیشتر شدن احتمال خرید

    هنگامی که افراد با استفاده از درگیر شدن حواس پنجگانه با محصولات و خدمات یک برند روبه‌رو می‌شوند، تمایلشان برای خرید بیشتر می‌شود؛ زیرا از نظر روانی بر ذهن آن‌ها تاثیر مثبت دارد. اما در مقابل، بازاریابی سنتی میزان بازدهی پایین‌تری نسبت به بازاریابی حسی دارد.

    سخن پایانی

    در این بخش با مبحث «بازاریابی حسی چیست» آشنا شدید و دانستید که تا چه اندازه در رونق کسب و کارها اهمیت دارد. با کنار رفتن تبلیغات سنتی و قدیمی، بازاریابی‌های نوینی جای آن را پر کرد که یکی از آن‌ها بازاریابی حسی است که از طریق حواس پنجگانه، مخاطب را به خرید محصول ترغیب می‌کند. به خاطر داشته باشید که در صورتی یک کسب و کار با بازاریابی حسی پیشرفت خواهد که به صورت صحیح و اصولی از آن استفاده کند در غیر این صورت ممکن است نه تنها نتیجه‌ای نداشته باشد بلکه تاثیر منفی نیز بگذارد.

    پرسش های متداول

    فهرست مطالب
      برای شروع تولید فهرست مطالب، یک هدر اضافه کنید
      عضویت در خبرنامه ماهان
      دیگر تاپیک های پیشنهادی
      جدیدترین های جعبه ابزار
      اصول مارکتینگ
      قیمت‌گذاری چیست؟ انواع روش‌ها و استراتژی‌های قیمت‌گذاری
      13
      بیزینس کوچینگ (business coaching) چیست و چرا به بیزینس کوچ نیاز داریم؟
      ویژگی_های-یک-مدیرعامل-موفق-چیست؟
      ویژگی‌های یک مدیرعامل موفق چیست؟
      کاور
      اهمیت روانشناسی فروش در بازار ایران
      6
      ویژگی‌های یک رهبر موفق
      عضویت در خبرنامه ماهان

      شما میتوانید با درج نام و ایمیل خود، از آخرین مقالات، مطالب و اخبار مدرسه کسب و کار ماهان در ایمیل خود مطلع شوید.