یک مدیر مارکتینگ کاربلد، میداند چگونه آوازه یک برند را در میان مخاطبین طنینانداز کند!
مدیر مارکتینگ مهارتهای مختلفی دارد که از جمله آنها میتوان به قدرت رهبری عالی و مهارتهای فنی است. برای این که بهطور کامل با این موقعیت شغلی آشنا شوید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
مدیر مارکتینگ دقیقا به چه کسی گفته میشود؟
مدیر مارکتینگ در یک سازمان به شخصی گفته میشود که تمامی فعالیتهای مارکتینگ را برای یک برند، محصول یا خدمات مدیریت میکند. آنها توانایی خوبی در پیشبینی نیازهای بازار دارند و براساس همین پیشبینیها، تیم خود را مدیریت میکنند تا بتوانند با استراتژیهای خلاقانه، نظر مخاطبین هدف را جلب کنند.
مدیر بازاریابی فعالیتهای مختلفی را درون یک سازمان برعهده دارد که از جمله آنها میتوان به راهاندازی کمپینهای تبلیغاتی، تبلیغات و بازاریابی شبکههای اجتماعی اشاره کرد.
تمایل دارید تا با وظایف مدیر بازاریابی آشنا شوید؟! حتما بخش بعدی را مطالعه کنید.
شرح وظایف مدیر مارکتینگ
مدیر بازاریابی فعالیتهای گستردهای در یک شرکت را برعهده دارد و تقریبا با تمامی کارمندان سازمان در ارتباط است. او برای این که بتواند بهترین کمپینهای تبلیغاتی را اجرا کند و وظایف خود را به خوبی انجام دهد، نیاز دارد تا با طراحان محصول، تولیدکنندگان محتوا و متخصصان دیجیتال در ارتباط باشد.
یک مدیر مارکتینگ بهتر است ارتباطات قوی در خارج از سازمان نیز داشته باشد تا بتواند فرصتهای لازم برای جذب مخاطبین و افزایش آگاهی برند را داشته باشد. بهعنوان مثال، اگر مدیر بازاریابی یک شرکت بزرگ هستید، امکان دارد برای برگزار کردن هرچه بهتر یک کمپین تبلیغاتی، با یک سازمان تبلیغاتی دیگر تماس بگیرید.
در ادامه این بخش، به معرفی شغل مدیر بازاریابی و وظایف او میپردازیم.
پیدا کردن استراتژیهای خلاقانه و پیادهسازی آنها
کسانی که در موقعیت شغلی مدیریت مارکتینگ مشغول به کار هستند، معمولا وظیفه این را دارند که بهترین ایدههای خلاقانه را برای اجرای یک کمپین تبلیغاتی برعهده بگیرند. البته در سازمانهای بزرگ، این کار توسط رهبر ارشد مارکتینگ یا مدیر تیم خلاقیت انجام میشود.
زمانیکه بهترین استراتژی طراحی میشود، مدیر بازاریابی تمامی مراحل پیادهسازی را برنامهریزی و اجرایی میکند. این فعالیت وظیفه اصلی مدیران بازاریابی در یک سازمان است.
درست کردن برنامههای تبلیغاتی
یکی دیگر از مهمترین وظایف یک مدیر بازاریابی این است که بتواند برنامههای مناسبی برای کمپینهای تبلیغاتی طراحی کند. اگر فردی ماهر در این موقعیت شغلی قرار بگیرد، باید بتواند تا خلاقیت، نوآوری و هدفهای سازمان را همراستا کند.
مدیر مارکتینگ باید بتواند ایدههای مختلف را برای تبلیغات احتمالی در آینده داشته باشد تا در مواقع مناسب از آنها استفاده کند.
برنامهریزی رویدادهای آینده
اگر بهعنوان مدیر مارکتینگ در یک سازمان مشغول به کار شوید، به احتمال زیاد باید رویدادهای آتی شرکت را برنامهریزی کنید. رویدادهایی که شامل معرفی محصولات و گرفتن غرفه در رویدادهای مرتبط به حوزهکاری و غیره میشود.
نظارت بر کیفیت محتوا
از دیگر وظایف مهم مدیران بازاریابی، باید به نظارت بر محتوای تولید شده اشاره کرد. همچنین او باید بتواند یک تقویم محتوایی باکیفیت برای روند تبلیغات طراحی کند. اگر برایتان سوال است که محتوای تولید شده را چگونه باید بررسی کرد، بهتر است فاکتورهای زیر را در مورد بررسی قرار دهید:
- نظارت بر محتوا برای اطمینان از انتقال پیام محتوا
- نظارت بر محتوا برای بررسی لحن
- نظارت بر محتوا برای ویرایش غلطهای نگارشی در متنهای بلاگ
- نظارت بر ویرایش تبلیغات
مدیریت بودجه، نیروی انسانی و پروژههای شرکت
مدیر بازاریابی بودن در یک شرکت یعنی باید بودجه سازمان را برای تبلیغات در نظر بگیرید و همچنین با بررسی نیروی انسانی موجود، روندی بهینه برای تبلیغات ایجاد کنید؛ بنابراین اهمیت زیادی دارد که بتوانید اعضای تیم مانند تولیدکنندگان محتوا را به شیوهای درست رهبری کنید.
پشتیبانی از بخش فروش
یکی دیگر از وظایف مدیران بازاریابی این است که در روند فروش نیز فعالیت داشته باشند تا بر سفر مشتری تاثیر مثبتی بگذارند. این سفر از آنجایی آغاز میشود که مشتری با برند سازمان آشنا میشود و آنجایی به پایان میرسد که از خدمات استفاده کند یا محصولات را خریداری کند.
با این حال، این پایان مسیر مشتریان در سازمان نیست و باید با برنامههایی نظیر باشگاه مشتریان، خریداران سابق خود را تبدیل به مشتریان وفادار کنید.
مدیریت ارتباطات خارجی برای برونسپاری و همکاریهای مختلف
همانطور که پیش از این نیز اشاره شد، مدیران تبلیغات، برای این که مراحل کمپینها را پیادهسازی کنند، بهتر است با آژانسهای خارج از شرکت در ارتباط باشند. تا زمانی که مرحله پیادهسازی فرا رسید، بتوانند رسانه مناسب را برای تبلیغات انتخاب کنند.
مهارتهای مورد نیاز برای یک مدیر بازاریابی موفق
با مطالعه بخش وظایف مدیر مارکتینگ، احتمالا اگر اول راه هستید، کمی مضطرب شدهاید! اما نگران نباشید؛ مهارتهای شما در گذر زمان پیشرفت میکنند و میتوانید پس از مدت کوتاهی به یک مدیر بازاریابی خوب تبدیل شوید.
مهارتهای گستردهای برای تبدیلشدن به یک مدیر بازاریابی موفق نیاز است. بهعنوان مثال، گاهیاوقات باید بتوانید با مهارت مناسبی که در شناخت پرسونای مشتری و مخاطبین دارید، تقویم محتوایی عالی طراحی کنید. گاهیاوقات نیاز دارید با مهارتهای مذاکره، مشتریان زیادی را بهسمت سازمان جذب کنید.
ویژگیهای مدیر بازاریابی
در این بخش از مطلب، میخواهیم برخی از مهمترین مهارتها یا همان ویژگیهای مدیر بازاریابی را با شما در میان بگذاریم. پس از مطالعه این بخش، حتما مهارتهایی که ندارید، براساس اولویتبندی شمارهبندی کنید و شروع به یاد گرفتن کنید.
مهارتهای نرم مدیران بازاریابی
مهارتهای نرم (Soft Skills) مدیر مارکتینگ موفق عبارتند از:
- مهارتهای برقرار ارتباط:
مدیران بازاریابی معمولا با طیف گستردهای از افراد در ارتباط هستند. بههمین دلیل، نیاز دارند مهارتهای ارتباطیشان را قوی کنند. یک مدیر موفق باید بتواند ایدهها، توقعات و درخواستهای خود را به شیوهای شفاف برای مشتریان و همکاران بیان کند.
بههمین دلیل، اگر میخواهید به مدیر مارکتینگ موفقی تبدیل شوید، باید توانایی تبادل اطلاعات در یک گروه چندین نفره و گفتگوهای ۲ نفره را داشته باشید.
- مهارتهای رهبری:
مدیران بازاریابی در هر سازمانی موظف هستند که یک تیم را مدیریت کنند، به افراد تیم انگیزه دهند و آنها را بهسمت رسیدن به هدف سوق دهند. این مدیران معمولا باید با کارکنان مختلف در بخشهای متفاوت یک سازمان در ارتباط هستند؛ بنابراین، باید بتوانند همه افراد را در مسیری بهینه نگه دارند.
- مهارتهای خلاقانه:
بازاریابی، مسیری خلاقانه برای بهدست آوردن نظر مشتریان است؛ بنابراین، شخصی که یک تیم را برای تبلیغات مدیریت میکند، باید بتواند از مهارتهای خلاقانه بهرهمند باشد. این موضوع شامل رسیدن به ایدههای خلاقانه و طراحی مراحل اجرایی میشود.
- مهارتهای سازمانی:
مهارتهای سازمانی برای تمامی متخصصانی در یک سازمان مورد نیاز است که بیش از یک وظیفه دارند که مدیران بازاریابی نیز از جمله آنها هستند. مهارتهای سازمانی کمک میکند تا بتوانند در سطوح متفاوت برای بخشهای مختلف سازمان تصمیمگیری کنند و همچنین ضربالاجل یا همان ددلاینهای مشخص تعیین کنند.
مهارتهای نرم معمولا در زندگی روزانه نیز یاد گرفته میشوند و نیاز به تحصیلات یا دانش آکادمیک ندارند.
مهارتهای سخت مدیران بازاریابی
برای تبدیلشدن به یک مدیر مارکتینگ موفق نیاز به چندین مهارت تخصصی دارید. این افراد باید تخصص مورد نیاز در استفاده از بعضی نرمافزارها و ابزارها داشته باشند.
مهارتهای سخت (Hard Skills) مدیر مارکتینگ موفق عبارتند از:
- بهینهسازی محتوا برای دریافت جایگاه بهتر در سئو
- نوشتن ایمیلهای متعدد و ارسال برای بخشهای مختلف
- امکان طراحی و تدوین جدولهای دیجیتالی
- بررسی و ارزیابی رسانههای مختلف مانند شبکههای اجتماعی
در نظر داشته باشید که مهارتهای سخت معمولا زمان بیشتری برای یادگیری نیاز دارند؛ بنابراین، تمرکز خود را کمی بیشتر بر این نوع از مهارتها بگذارید.
آشنایی با پروسه مدیریت مارکتینگ
برای موفقیت در جایگاه شغلی مدیر بازاریابی، این افراد پروسهای تقریبا مشابه را برای تمامی محصولات و برندها طی میکنند. اگر تمایل دارید تا با نقشه نهایی تبدیلشدن به یک مدیر بازاریابی آشنا شوید، این بخش از مطلب را با دقت بیشتری مطالعه کنید.
خلق ایده
مدیران بازاریابی در اولین مرحله همیشه بهسراغ ایدهپردازی میروند. در این مرحله باید مسیری تازه و خاص برای معرفی یک محصول یا خدمات داشته باشید.
برای خلق ایدهای خاص، مدیر بازاریابی باید بازار را برای پیدا کردن ترندهای روز دنیا بررسی کند. اگر محصول جدیدی در حال معرفی شدن به بازار است، باید بدانند که آیا رقیب شرکت است؟ تا چه حدی موفق شدهاند؟ مشتریان کنونی آنها درباره استفاده از محصولشان چه نظری دارند؟
شناسایی علایق مخاطبین هدف، اولین کلید خلق ایدههای نو و کارساز است.
پلنهای مارکتینگ
مدیر مارکتینگ پس از بررسی کامل بازار و تهیه لیستی از روندهای روز دنیا، یک مارکتینگ پلن طراحی میکند که بهوسیله آن بتواند استراتژیهای خود را پیادهسازی کند. این پلن باید مشخص کند که مخاطبین هدف چه کسانی هستند، تاکتیکهای مشخص کمپین چیست، بودجه مورد نیاز چقدر است و همچنین اهدافی که پس از اجرایی شدن این پلن به سرانجام میرسند، چه مواردی هستند؟
مدیران بازاریابی، با تیمهای مختلف کار میکنند؛ بهعنوان مثال، باید برخی از کارهای خود را با تیم طراحی UX پیش ببرند.
جایگذاری و دریافت نتیجه
در آخرین مرحله از نقشه نهایی، مدیران بازاریابی اعضای تیم خود را به سمت اجرایی ساختن بینقص تمامی مراحل مدیریت میکنند. با گذشت بازههای زمانی مختلف مانند یک هفته، موفق بودن کمپین را بررسی میکنند تا به این نتیجه برسند که در عمل به نتیجه مطلوب خود رسیدهاند یا خیر.
یکی از نکات جالب درباره بازاریابی و بررسی کمپینهای قبلی این است که بدون در نظر گرفتن نتیجه کمپین، میتوانید از اطلاعات تحلیلی خود، برای کمپینهای آینده استفاده کنید.
انواع مدیران بازاریابی
مدیران بازاریابی در صنایع مختلف، فعالیتهای متنوعی نیز دارند. یعنی مدیرانی که در صنایع سلامت، محیط زیست و اقتصاد کار میکنند، فعالیتهای مختلفی دارند. این مساله بهخوبی نشان میدهد که اگر به یکی از فعالیتهای مدیران بازاریابی علاقهمند هستید، میتوانید در حوزهای مشغول به کار شوید که علاقهمندیهای شما را شامل میشود.
برخی از مدیران بازاریابی بر حوزههای مختلفی تمرکز میکنند که به شرح زیر هستند:
- بازاریابی افیلیت مارکتینگ: Affiliate Marketing یا همکاری در فروش، یکی حوزههایی است که مدیران بازاریابی در آن مشغول به کار میشوند. این حوزه روابطی را مدیریت میکند که بهازای بالا بردن ترافیک سایت، به آنها پورسانت داده میشود.
- بازاریابی برند: مدیرانی در این بخش کار میکنند که سعی دارند آگاهی برند را بالا ببرند و هویتی برای برند خود بسازند.
- بازاریابی محتوایی: مدیرانی در حوزه بازاریابی محتوایی مشغول به کار هستند که بر فرایند تولید محتوا و استراتژی بازاریابی محتوا تمرکز میکنند و نظارت کامل بر آن دارند.
- دیجیتال مارکتینگ: دیجیتال مارکتینگ از شاخههای محبوب مدیران بازاریابی است. کسانی که در این حوزه مشغول به کار هستند، کمپینهای تبلیغاتی آنلاین را مدیریت میکنند.
- مدیر بازاریابی محصول: مدیر بازاریابی محصول، شخصی است که بر روند تولید و ارائه یک محصول، نظارت کامل دارد.
- مدیر بازاریابی شبکههای اجتماعی: این شخص وظیفه حضور یک کسبوکار در فضای مجازی را بهصورت کامل برعهده میگیرد.
نتیجهگیری
مدیران بازاریابی وظایف وسیعی در سازمانها دارند. آنها مانند پُلی هستند که تقریبا تمامی بخشهای یک سازمان را به یکدیگر متصل میکنند.
مدیر مارکتینگ با مهارتهایی که در زمینه رهبری، خلاقیت و ارتباطات دارد، ایدههای جدید خود را به بهترین شکل با مشتریان و همکاران بخشهای مختلف در میان میگذارد. البته که وظیفه اصلی مدیران بازاریابی در شرکتهای مختلف، با توجه به نیاز سازمان تعیین میشود.
به بیان سادهتر اگر شرکت «الف»، به یک مدیر بازاریابی نیاز داشته باشد که در شبکههای اجتماعی، یک کمپین تبلیغاتی موفق اجرا کند؛ حتما باید شخصی در این حوزه مشغول به فعالیت شود که خبره دیجیتال مارکتینگ است.
تمامی مدیران مارکتینگ، ایدهپردازی میکنند، به طراحی نقشههای بازاریابی موثر میپردازند و تمامی مراحل را با کمک اعضای دیگر سازمان، اجرایی میسازند.