logo-50

مهم‌ترین نکات کلیدی مدیریت منابع انسانی

فهرست مطالب
    برای شروع تولید فهرست مطالب، یک هدر اضافه کنید
    بخش منابع انسانی بر تمام یک سازمان تأثیرگذار است و وظایف این بخش در همه بخش‌های سازمان نقش استراتژیک و مهمی ایفا می‌کند. علاوه بر این، بخش منابع انسانی، منبعی ارزشمند برای مدیرانی است که از نظر زمانی ضعیف هستند و می‌توانند برای کارهای مختلف به متخصصان منابع انسانی تکیه کنند. با این مقدمه، ادامه مطلب را مطالعه کنید تا با مهم‌ترین نکات مدیریت منابع انسانی آشنا شوید.

    وظایف و اهداف مدیریت منابع انسانی شامل استخدام، مدیریت عملکرد، یادگیری، توسعه و بسیاری موارد دیگر با تأثیرگذاری بر بخش‌های مختلف سازمان، می‌تواند رویکرد موفقیت یک سازمان را به چالش بکشد.

    در این مقاله قصد داریم نکات کلیدی مدیریت منابع انسانی را برای مدیران این بخش و همچنین مدیران غیر منابع انسانی، مورد بحث و بررسی قرار دهیم.

    نکات کلیدی مدیریت منابع انسانی (HRM)

    همان‌طور که گفتیم، تأثیرگذاری منابع انسانی در بخش‌های مختلف یک سازمان کاملاً مشهود است و این تأثیرگذاری باعث می‌شود نکات کلیدی مدیریت منابع انسانی نه تنها برای مدیران این بخش، بلکه برای بخش‌های مختلف یک سازمان مهم و با اهمیت باشد.

    حتی اگر یک مدیر در بخش منابع انسانی نیستید، باید به نکات کلیدی مدیریت منابع انسانی برای مدیران غیر منابع انسانی، توجه داشته باشید. به‌عبارتی، نکات کلیدی مدیریت منابع انسانی برای مدیران غیر منابع انسانی به‌اندازه مدیران این بخش مهم و باارزش است.

    نکات کلیدی مدیریت منابع انسانی برای مدیران غیر منابع انسانی

    نکات کلیدی مدیریت منابع انسانی برای مدیران غیر منابع انسانی

    در ادامه نکات کلیدی در مدیریت منابع انسانی مورد بررسی قرار می‌گیرند.

    استخدام و گزینش

    استخدام کارمندان معمولاً وظیفه مدیر استخدام است؛ اما بخش منابع انسانی معمولاً درخواست‌های شغلی جهت یافتن نامزدهای مناسب برای جایگاه‌های شغلی مختلف در شرکت را از مدیر مربوط به آن بخش دریافت می‌کند.

    در بسیاری موارد، مدیران منابع انسانی جهت استخدام شخص برای یک جایگاه شغلی، از مدیر مربوطه نیز کمک می‌گیرند تا صلاحیت فرد مورد نظر احراز شود.

    تیم منابع انسانی می‌تواند بار مدیریت را در مراحل اولیه با فیلتر کردن متقاضیان به تعداد معدودی از طریق روش‌های مختلف، از جمله مصاحبه و ارزیابی، بر دوش بکشد. کارکنان منابع انسانی تجربیات لازم را برای شناسایی نامزدهای واجد شرایطی که برای سازمان مناسب هستند، دارند.

    آن‌ها همچنین در فرآیندهای استاندارد استخدام به‌خوبی مورد بررسی قرار خواهند گرفت و دانش لازم برای تکمیل هرگونه مدارک لازم را خواهند داشت. در مراحل آخر، مدیران بخش‌ها می‌توانند در مصاحبه‌ها شرکت کنند و مطمئن باشند که با نامزدهای برتر برای این کار صحبت می‌کنند.

    معرفی کامل کارکنان جدید

    تیم منابع انسانی بر جذب کارکنان جدید نظارت می‌کند و اطمینان حاصل می‌کند که آن‌ها در مورد ساختار سازمانی، دستورالعمل‌های خاص شرکت و روش‌های کار به‌سرعت و با دقت کافی عمل می‌کنند.

    آن‌ها اغلب با کارکنان جدید علاوه بر آنبوردینگ، یک فرآیند مقدماتی را طی می‌کنند و آن‌ها را یاری می‌دهند تا با نقش خود و سازمان آشنا شوند.

    درنهایت، کارمند جدید وارد بخش دیگری می‌شود و قرار نیست با مدیران منابع انسانی همکار باشد. در این مرحله برای تطابق راحت‌تر، یک کارمند یا مدیر از بخش مربوطه انتخاب می‌شود تا نکات کلیدی مورد نیاز را به کارمند جدید آموزش دهد.

    همین فرآیند کمک گرفتن از یک کارمند دیگر، کمک قابل توجهی برای مدیران است. آن‌ها نه‌تنها در زمان خود برای آشنایی با کارکنان جدید صرفه‌جویی می‌کنند؛ بلکه می‌دانند کارمندان جدیدی که منابع انسانی معرفی کرده است، نحوه کار شرکت و آنچه از آن‌ها انتظار می‌رود را درک خواهند کرد.

    این مسئله تضمین می‌کند که کارمندان جدیدی که وارد شرکت می‌شوند در مورد جنبه‌های خاص نقش خود در شرکت، به‌خوبی راهنمایی شوند.

    رضایت کارمندان

    بخش منابع انسانی نقش مهمی در رضایت کارمندان ایفا می‌کند. متخصصان منابع انسانی با مدیران کار می‌کنند تا برنامه‌های آموزشی و توسعه‌ای ایجاد کنند که برای تقویت یک رابطه خوب کارفرما و کارمند ضروری است.

    آن‌ها مدیران را در پرورش روحیه و سطح رضایت کارکنان راهنمایی می‌کنند. به‌عبارت دیگر، آن‌ها به‌عنوان رابط عمل می‌کنند. سازمان‌دهی گروه‌های متمرکز، انجام نظرسنجی کارکنان، ارزیابی بازخورد کارکنان در مورد نقش آن‌ها، مدیر آن‌ها و همچنین سازمان، وظیفه منابع انسانی است.

    اطمینان از تقسیم شغلی منصفانه

    هر مدیر جدای از تیم منابع انسانی برای کاهش مواجهه سازمان با شیوه‌های استخدام ناعادلانه، باید تمهیداتی داشته باشد. این وظیفه نقشی ارزشمند و تخصصی است که در بسیاری موارد می‌تواند تأثیر شگرفی بر رضایت شغلی استعدادها و ماندگاری آن‌ها در سازمان داشته باشد.

    نکات کلیدی مدیریت منابع انسانی برای مدیران منابع انسانی

    نکات کلیدی مدیریت منابع انسانی برای مدیران منابع انسانی

    منابع انسانی مسئول یافتن و انتخاب بهترین کاندید برای یک موقعیت شغلی و درعین‌حال، رعایت محدودیت‌های بودجه و زمانی است. علاوه بر این، متخصصان منابع انسانی ابتکارات آموزشی و توسعه‌ای را برای درگیر نگه‌داشتن کارکنان و افزایش بهره‌وری ارائه می‌دهند.

    کاملاً واضح است که این فرآیندها ساده نیستند!

    از این رو، هر مدیر منابع انسانی باید از هر فرصتی برای توسعه مهارت‌های خود استفاده کند تا آن را به سطح بالاتری برساند. در ادامه، ۷ نکته کلیدی مدیریت منابع انسانی برای مدیران منابع انسانی را با شما به اشتراک می‌گذاریم.

    نکته 1: اهداف سازمان را درک کنید

    درک سازمان و پویایی آن برای پیشرفت حرفه‌ای و مدیریت استعداد در بخش منابع انسانی بسیار مهم است. اگر می‌خواهید در سیستم پیشرفت کنید، باید درک کاملی از نحوه عملکرد سازمانی که در آن کار می‌کنید داشته باشید؛ همچنین باید به رویه‌ها، نتایج و خروجی‌ها دست پیدا کنید.

    هنگامی‌که هدف یک سازمان و نحوه عملکرد آن به‌عنوان یک سیستم و مسئولیت‌های افراد در یک سازمان را درک می‌کنید، می‌توانید تأثیرگذاری نقش خود در سازمان را به حداکثر برسانید و درعین‌حال، برای موقعیت‌های دیگر در سیستم نیز آماده شوید.

    نکته 2: مهارت‌های ارتباطی خود را تقویت کنید

    اگر می‌خواهید ارتباطات عالی ایجاد کنید و ابتکارات مهم را تکمیل کنید، ارتباط مؤثر در محل کار ضروری است. ارتباطات بهتر در محل کار ممکن است به تیم‌های قوی‌تر و نتایج بهتر منجر شود.

    طبق گزارش موسسه نیروی کار در UKG، تقریباً دو سوم (64٪) کارمندان می‌گویند اعتماد، تأثیر مستقیمی بر احساس تعلق آن‌ها در محل کار دارد.

    تقریباً خیلی ساده به نظر می‌رسد، اما درست است؛ ثابت کردن قابل اعتماد بودن برای کارمندان می‌تواند بارها و بارها منجر به ارتباطات تجاری مؤثرتر شود. در مورد چگونگی بهبود اعتماد و ارتباطات، مطالب زیادی برای گفتن وجود دارد؛ اما اصل موضوع ساده است.

    نکته 3: کارمندان خود را درک کنید

    اگر کارکنان سازمان، به ویژه کارمندان جدید، مطمئن نیستند که چگونه به مسائل خود رسیدگی کنند، باید در انجام این کار به آن‌ها کمک کنید.

    شما می‌توانید به‌عنوان یک سکوی پرش برای کارمندان سازمان عمل کنید تا مسئولیت خود را بپذیرند و احساس حمایت‌پذیری از سازمان را در آن‌ها ایجاد کنید.

    به‌طورکلی، در یک فرهنگ سازمانی درست، تعامل سالم، انتظارات واضح و گردش کار منعطف و مشارکتی است.

    حتی باوجود پایه فرهنگی قوی، فرصت‌های زیادی برای هر متخصص منابع انسانی موفق وجود دارد تا بتواند فرهنگ شرکت را تکامل دهد و آن را به‌گونه‌ای مثمر ثمرتر کند.

    نکته 4: منظم بمانید

    نظم نه‌تنها به‌عنوان یکی از مهم‌ترین نکات کلیدی مدیریت منابع انسانی، بلکه به‌عنوان یک عامل موفقیت در همه ابعاد زندگی، تأثیرگذار است.

    اگر تعداد پیام‌های پاسخ‌داده‌نشده زیاد است و فرصت پاسخگویی به پیام‌های جدید را ندارید؛ همچنین اگر فرم‌های بسیار زیادی روی میز شما و زونکن‌ها وجود دارد، وقت آن رسیده که به کارتان نظم دهید. لازم نیست این کار را یک‌باره انجام دهید؛ اما به‌تدریج می‌توانید این حجم از بی‌نظمی را کاهش دهید.

    امیدواریم سازمان شما از نرم‌افزاری استفاده کند که به شما امکان می‌دهد همه‌چیز را دیجیتالی کنید. اگر این‌طور نیست، باید بگوییم که دیجیتالی‌شدن فرآیندها تأثیر به‌سزایی در نظم گرفتن آن‌ها و افزایش سرعت آن‌ها دارد.

    علاوه بر این، برنامه‌های بزرگ باید به وظایف کوچک و قابل انجام در یک روز، تقسیم‌بندی شوند. می‌توانید از چک‌لیست‌های روزانه و/یا هفتگی استفاده کنید تا مطمئن شوید که هیچ موردی نادیده گرفته نمی‌شود.

    نکته 5: ایجاد و پرورش فرهنگ مثبت

    ارزش‌های رایج در هسته فرهنگ سازمانی قرار دارند. این نگرش‌ها و ارزش‌های سازمان هستند که تعیین می‌کنند چه اقداماتی در میان کارکنان قابل قبول و ترویج است. ۶۲٪ از مدیران می‌گویند که ارزش‌ها و باورهای بنیادی که به‌خوبی تعریف‌شده و بیان شده‌اند، تعیین‌کننده‌های مهم موفقیت یک شرکت هستند.

    با این حال، اگر استراتژی برای انتقال آن‌ها به نیروی کار خود نداشته باشید، بیان این اصول اساسی بی‌معنی است. از این رو، شما باید رویکرد روشنی ایجاد کنید و مطمئن شوید که کارکنان شما اهداف و چشم‌انداز شما را درک می‌کنند.

    براساس مطالعات انجام شده در سال 2023، ۷۶٪ از کارکنان احساس می‌کنند که داشتن یک برنامه سازمانی به توسعه فرهنگ محیط کار سالم کمک می‌کند.

    نکته 6: انعطاف‌پذیر باشید

    یکی از مهم‌ترین نکات کلیدی مدیریت منابع انسانی، انعطاف‌پذیری و سازگاری است. شما باید سازگار و منعطف باشید تا در مورد آنچه که نمی‌دانید بیشتر بیاموزید. باید موضع سفت و محکم خود را ترک کنید تا در مورد آخرین روندهای ناشی از تغییرات در تجارت بیاموزید.

    به‌همین دلیل، زمانی را برای شبکه‌سازی با سایر مدیران منابع انسانی اختصاص دهید تا در مورد جدیدترین پیشرفت‌ها و نحوه برخورد با چالش‌ها، اطلاعات بیشتری کسب کنید.

    با این حال، این میزان کافی نیست. باید بتوانید این اطلاعات جدید را به‌کار بگیرید. شما به‌عنوان یک مدیر منابع انسانی، مسئول مدیریت و اجرای گفتگوهای تغییر و متقاعد کردن کارکنان برای پذیرش تغییرات هستید.

    نکته 7: برای ریسک کردن تردید نکنید

    روش‌ها، سیاست‌ها و انتخاب‌هایی که کسب‌وکارها در مورد نحوه مدیریت افراد انجام می‌دهند، استراتژی‌های منابع انسانی نامیده می‌شوند. در واقع، استراتژی رقابتی یک شرکت و استراتژی منابع انسانی به‌طور جدایی‌ناپذیری به‌هم مرتبط هستند.

    هر ۲ نیاز به نگرشی محتاطانه و متعادل نسبت به ریسک دارند که مطابق با استراتژی رقابتی سازمان و نقش سرمایه انسانی در آن استراتژی باشد. استراتژی منابع انسانی باید به‌طور ایده‌آل بین ریسک‌پذیری و کاهش ریسک تعادل ایجاد کند.

    تمرکز بر تغییرات مهم سازمانی پیش‌بینی‌شده و همچنین چالش‌های حیاتی مانند موارد زیر مهم است:

    • پیامدهای استراتژی سازمانی پیشنهادی ما چیست؟
    • چند نمونه از محدودیت‌ها و الزامات خارجی بالقوه چیست؟
    • پیامدهای اعمال مدیریت، توسعه رهبری و برنامه‌ریزی جانشین‌پروری چیست؟
    • در حال حاضر برای برآورده شدن نیازهای بلندمدت چه‌کاری می‌توان انجام داد؟

    علاوه بر این، ریسک‌های سرمایه انسانی نشان‌دهنده عدم اطمینان ناشی از تغییرات در انواع نگرانی‌های نیروی کار و مدیریت افراد است که بر ظرفیت شرکت برای دستیابی به اهداف استراتژیک و عملیاتی تأثیر می‌گذارد.

    ۵ خطر عمده منابع انسانی که بسیاری از شرکت‌ها با آن مواجه هستند را در نظر بگیرید:

    • خطر شکست در استخدام و حفظ کارکنان مناسب برای دستیابی به اهداف استراتژیک چیست؟
    • مفروضات اساسی در پیش‌بینی‌های تجاری شما در مورد سرمایه انسانی چیست؟ (آیا به‌اندازه کافی ریسک‌های داخلی و خارجی را پیش‌بینی می‌کنید؟)
    • آیا امکان دارد که فرهنگ شرکتی شما از اهداف استراتژیک‌تان پشتیبانی نکند؟
    • کدام خط‌مشی‌ها، ابتکارات و اقدامات منابع انسانی به‌طور بالقوه خطرناک هستند؟ چگونه باید با آن‌ها برخورد کنید؟
    • چگونه می‌توانید تضمین کنید که ارزیابی و مدیریت ریسک سرمایه انسانی به محدود شدن منابع انسانی منجر نمی‌شود؟

    نکات کلیدی مدیریت منابع انسانی برای افراد تازه‌کار

    نکات کلیدی مدیریت منابع انسانی برای افراد تازه‌کار

    اگر یک کارشناس منابع انسانی تازه‌کار هستید و در چند هفته گذشته یا حتی چند روز گذشته وارد واحد منابع انسانی شده‌اید، باید بگوییم که تازه‌کار بودن شما، چیزی از اهمیت تصمیمات و عملکرد شما برای شرکت کم نمی‌کند.

    باید تمرکزتان را بر نکات کلیدی مدیریت منابع انسانی برای افراد تازه‌کار قرار دهید و از تمرکز بر موارد حاشیه‌ای پرهیز کنید.

    یک متخصص منابع انسانی باید حوزه‌های عملکردی بخش خود را درک کند تا بتواند در صورت نیاز به کارکنان کمک کند. درعین‌حال، آن‌ها همچنین باید برنامه‌هایی را برای گسترش شیوه‌های منابع انسانی اجرا کنند تا بتوانند تأثیر مثبتی بر بقیه سازمان داشته باشند.

    در اینجا هشت مورد از نکات کلیدی مدیریت منابع انسانی که یک تیم منابع انسانی تازه‌کار می‌تواند بر آن‌ها تمرکز کند آورده شده است:

    • فرایند جذب و استخدام نیروی انسانی
    • مزایای اختصاص‌یافته به کارمندان
    • پاداش‌های ارائه‌شده به کارکنان
    • رابطه بین تخصص کارمند و جایگاه شغلی
    • رعایت تعادل در ابعاد مختلف منابع انسانی (برای مثال جنسیت، سطح تحصیلات و غیره)
    • ساختار سازمانی
    • اطلاعات منابع انسانی و حقوق و دستمزد
    • آموزش و توسعه کارکنان

    نتیجه‌گیری

    چشم‌انداز خود را پیدا کنید که نه تنها شامل پیشرفت شما به‌عنوان یک مدیر منابع انسانی، بلکه موجب رشد کسب‌وکار و سازمان، به‌عنوان نتیجه‌ای برای تلاش‌های شما خواهد شد. به پیشنهاد ایده‌های جدید، یادگیری مهارت‌های جدید و آزمایش تکنیک‌های جدید ادامه دهید.

    تبدیل شدن به یک مدیر منابع انسانی استثنایی ساده نیست و نیازمند تلاش زیاد، تخصص و آزمایش مداوم با روش‌های جدید است.

    پرسش های متداول

    برخی از وظایف اصلی مدیریت منابع انسانی شامل طراحی شغل و تحلیل آن، جذب نیرو، استخدام و گزینش افراد جدید، آموزش و توسعه، پاداش و مزایا، مدیریت عملکرد، رفتارهای مدیریتی و روابط کار است. در مطلب پیش رو بیشتر در مورد این مسئله صحبت کرده‌ایم.
    مدل 5P مدیریت منابع انسانی بر ۵ جنبه اساسی استوار است: ۱. هدف (Purpose) ۲. اصول (Principles) ۳. فرایندها (Processes) ۴. افراد (People) ۵. عملکرد (Performance)

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    فهرست مطالب
      برای شروع تولید فهرست مطالب، یک هدر اضافه کنید
      عضویت در خبرنامه ماهان
      دیگر تاپیک های پیشنهادی
      جدیدترین های جعبه ابزار
      اصول مارکتینگ
      قیمت‌گذاری چیست؟ انواع روش‌ها و استراتژی‌های قیمت‌گذاری
      13
      بیزینس کوچینگ (business coaching) چیست و چرا به بیزینس کوچ نیاز داریم؟
      ویژگی_های-یک-مدیرعامل-موفق-چیست؟
      ویژگی‌های یک مدیرعامل موفق چیست؟
      کاور
      اهمیت روانشناسی فروش در بازار ایران
      6
      ویژگی‌های یک رهبر موفق
      عضویت در خبرنامه ماهان

      شما میتوانید با درج نام و ایمیل خود، از آخرین مقالات، مطالب و اخبار مدرسه کسب و کار ماهان در ایمیل خود مطلع شوید.