مدت زمان: 51 دقیقه
سال ساخت: 1399
تهیهکننده: مدرسه عالی کسب و کار ماهان Mahan Business School
میهمانان و کارشناسان
- دکتر مجید سیاری: بنیانگذار و مدیرعامل بیزنس اسکول ماهان(Mahan Business School)
- شاهین فاطمی: همبنیانگذار و مدیرعامل «گروه درسا»
- علی رحیمی زهتاب: مدیرعامل شرکت «صنایع طلوع سلامتی» با برندهای «ناتلی» و «کیک تی.اس»
- امید هاشمی: راهبر پژوهشهای آیندهپژوهی در ایران
- بابک خزائی: مشاور مدیریت بینالمللی
خلاصه
یکی از مهمترین دغدغههای مدیران عامل و صاحبین کسب و کار نحوه رویارویی با آینده و تغییراتش است. عصر تحول دیجیتال به سرعت در حال گذر است و ویروس کرونا و حواشی ناشی از آن کسب و کارها را با شتاب بیشتری در مسیر گذر از عصر تحول دیجیتال قرار داده است. رویداد تحولساز و شگفتانگیر بعدی چیست؟ آیا تحول بعدی قابل پیشبینی است؟ کسب و کار شما چقدر برای تغییرات آینده آماده شده است؟ در اولین قسمت از برنامه نگرش با حضور مهمانان و کارشناسان، درباره رویکردهای عملی و تئوری آیندهپژوهی گفتگو کردهایم.
آنچه در این برنامه خواهیم دید:
آیندهپژوهی در نگرش
نگرش سفری به دنیای حرفهای کسب و کارها و کارآفرینان برای ارزشآفرینی و توسعه است. دکتر مجید سیاری بنیانگذار و مدیرعامل بیزنس اسکول ماهان(Mahan Business School) در این برنامه میزبان کارشناسان و متخصصین آیندهپژوهی است. این برنامه در دو بخش تهیه شده و در دسترس شماست.
آیندهپژوهی در چرم درسا، نگرشی متمایز کننده و جسورانه
شاهین فاطمی همبنیانگذار و مدیرعامل «گروه چرم درسا» درخصوص فلسفه و رویکرد این برند نسبت به آینده میگوید. او معتقد است مدل جدیدی که پیش از این تجربه نشده را برای درسا و مشتریانش انتخاب کرده است و درباره لزوم وجود این نگرش در کسب و کارها توضیح میدهد. «جهانی شدن» و «جهانی سازی» دو مفهوم متفاوت هستند که کسب و کارها باید موضع خود را در مواجهه با این دو مفهوم مشخص کنند. از نظر مدیرعامل چرم درسا، طی یک دهه آتی چیزی با عنوان برند ملی وجود نخواهد داشت و آنچه باقی میماند برندهای کوچک محلی و یا برندهای جهانی هستند. از نظر آقای شاهین فاطمی، دیگر یادگیرنده بودن، رمز کافی برای بقای کسب و کارها نیست بلکه قبول ریسک تجربهی مدلهای جدید در اجزای مختلف یک کسب و کار و معرفی و آموزش آن به دیگران شرط لازم برای بقا و تعالی برندهاست. او معتقد است گردانندگان دنیا نسل جدید (Generation Z) هستند و جوانان 18 ساله تا 5 سال دیگر مدیران عامل و مدیران بزرگ کشوری خواهند بود. این موضوع نه فقط در دنیا بلکه در ایران نیز اتفاق خواهد افتاد. نکته حائز اهمیت دیگر پررنگ شدن حضور بانوان در لایههای مدیریتی کسب و کارهاست و دیگر مدیریت و قدرت تنها در اختیار آقایان نخواهد بود، بلکه معیارهای اصلی، دانش، هوش و توانمندی افراد فارغ از جنسیت آنهاست.
پدیده دوسویهتوان چیست؟
وی در ادامهی برنامه در خصوص پدیده «دوسویهتوان» صحبت میکند. این پدیده به اهمیت وجود سناریوهای آیندهپژوهی در کنار استراتژیهای بقای کسب و کار میپردازد. کسب و کارها از بنگاههای اقتصادی صرفاً سودآور به کسب و کارهای «چرایی محور» در حال حرکت هستند. این بدان معناست که دلیلی مهمتر از سودآور بودن برای بقا و زندگی یک کسب و کار باید وجود داشته باشد. نیازهای عمیق مشتریان که الزاما ملموس نیستند بیشتر از هر زمان دیگر نسبت به دیگر نیازهای ملموس آنها پررنگ شدهاند. اگرچه رفع نیازهای کاربردی جز ماموریتها و الزامات اولیه هر کسب و کار است اما دیگر کافی نیستند و درک نیازهای انسانی و عمیق مشتریان مهمتر از قبل شده است.
هیچکس برای شکست خوردن برنامهریزی نمیکند!
قسمت اول برنامه نگرش با آقای هاشمی دنبال میشود. هیچکس برای شکست خوردن برنامهریزی نمیکند و برنامهریزی همواره در راستای نیل به موفقیت است. دنیای امروز دیگر یک دنیای پیچیده(Complicated) نیست و به دنیای پیچیدهتر همراه با ابهام و غیرقابل پیشبینی(Complex) تبدیل شده است. یکی از چالشهای دنیای پیچیدهی امروز عدم امکان حل مسائل به روشهای گذشته و غیر قابل پیشبینی بودن آن است. امروزه مدیران و صاحبین کسب و کارها نیازمند کسب مجموعهای از مهارتهای نرم(Soft Skills) هستند که بیشتر در فلسفه آیندهپژوهی رشد و پرورش مییابند. تغییر مدلهای ذهنی و افزایش آمادگی برای پذیرش دیدگاههای مخالف با الگوهای ذهنی ما و پذیرش نظرات جدید یکی از مهمترین این مهارتهاست.
نیروهای پیشران شگفتی و تحول را در آینده رقم خواهند زد
از نظر ایشان آینده توسط نیروهای پیشران شکل خواهد گرفت که 4 جزء اصلی دارند. امید هاشمی در قسمت اول برنامه نگرش با ذکر مثال درباره این چهار جزء توضیحاتی را ارائه میکنند.
- روندها
- رویدادها(مانند کوید 19)
- تصاویر
- اقدامات
یکی از مهمترین مهارتهای رهبران کسب و کار، متقاعدسازی ذینفعان و همراهان با تصاویر ذهنی حاصل از پیشرانهاست.
چطور برای آینده آماده شویم؟
حال سوال اساسی این است که چطور برای آینده آماده شویم؟ کدام کسب و کارها در مواجهه با کرونا آماده سازگاری با تحول در فضای کسب و کار بودند؟ کرونا یک هشدار و البته فرصتی بود که خود را برای رویدادِ تحولسازِ بعدی در آینده آماده کنیم. رویدادی که مشخص نیست چه زمانی و چطور گریبانگیر کسب و کارها خواهد شد. در واقع هیچکس بطور قطع قادر به پیشگویی رویداد شگفتانگیز و تحولساز بعدی نیست و بهترین راهکار، یادگیری و توسعه مهارتهای لازم برای مواجهه با آن است.
آینده ممکن، آینده یحتمل و آینده مطلوب
بابک خزائی دیگر مهمان این برنامه نگرش، چالش جدیدی را مطرح میکند. اگر آینده قابل پیشبینی نیست پس چطور در پی تدوین سناریوها و استراتژیهای آیندهنگر هستیم؟ او در ادامه انواع آینده شامل «آینده ممکن»، «آینده یحتمل» و «آینده مطلوب» را بررسی میکند. عصر دیجیتال به سرعت در حال گذر است و کرونا ویروس به آن شتاب داده تا عصر جدیدی با عنوان عصر ذهنآگاهی(Mindfulness) در حال شکلگیری باشد.
آیندهپژوهی به سبک ناتلی:
آقای زهتاب مدیرعامل و بنیانگذار شرکت «صنایع طلوع سلامتی» و برند «شیرینی ناتلی» به اهمیت نوآوری در مدل کسب و کار صنایع شیرینی در ایران میپردازد. شیرینی به عنوان یکی از نیازهای خوراکی مردم در حال فراموش شدن است که این موضوع بیش از هر چیز، ناشی از تغییر در سبک زندگی افراد است. ناتلی با 18 شعبه و یک کارگاه به مدل جدیدی در این حوزه دست یافته است که موفقیت را در تجربه و حرکت در مسیر تغییر میداند. او معتقد است بدون پذیرش این تغییرات محکوم به نابودی بودهاند. در این مدل جدید، ناتلی با اقدامات عملیاتی مشخصی به استقبال آینده رفته است که برخی از آنها عبارتند از:
راهاندازی انبارهای متعدد در مناطق مختلف و شارژ دورهای آنها از طریق یک کارگاه شیرینیپزی
ترکیب سیستمهای مختلف ارسال سفارشات به دلیل اهمیت موضوع بستهبندی و تخصصی بودن حمل برخی محصولات
تبدیل ویترینها و فضاهای فیزیکی به ویترینها و فضاهای دیجیتال
استفاده از کانالهای جدید و متعدد فروش(مانند اسنپفود) در کنار سایت اصلی ناتلی